Detalii

Pilula de management

se adreseaza antreprenorilor, managerilor, team leader-ilor si coordonatorilor de departamente,

contine analize, bune practici si perspective, plus instrumente de aplicat imediat.

autor:

ing. dipl. Radu Nechita

training partner MENTOR Training

licentiat LIFO® si Human Synergistics®

Construind Echipe de succes

– partea I –

„A fi impreuna este un inceput, a ramane impreuna este un progres, a lucra impreuna este un succes” – Henry Ford

Tin cursuri de Dezvoltare a Echipei din 2005 si ii intreb, informal, pe cursanti ce cred ei ca defineste o Echipa?

Cand simt ca au Succes?

curs management teambuilding

Primesc raspunsuri precum: grup de oameni adusi sa lucreze pentru un scop comun, care impartasesc idealuri, obiective, au o misiune, au asteptari comune, oameni care gandesc in paradigma “noi” si nu “eu”, oameni care „trag la aceeasi caruta”, isi aduc contributia individuala, se subsumeaza, isi asuma, s.a. 

Si da, ne dorim, manageri sau nu, sa avem colegi dedicati, motivati si capabili sa performeze in conditii dificile dar … cat tine de noi? Cum sa procedam? Unde suntem azi ca echipa? De unde sa incepem un plan?

Un adevar empric este ca oamenii fac echipa daca simt ca invata, daca percep ca de la fiecare pot castiga o abiliate, cunostinte sau macar un sprijin.

Echipele „merg” daca membrii sunt bucurosi sa ofere inainte de a primi, accepta sa primeasca inainte de a cere, aloca timp, energie si chiar orgoliu in a-si ajuta colegii, fara pretentii.

Vrei sa oferi echipei o rasplata in momentul in care ai realizat ceva ce singur erai sigur ca nu poti face dar, impotriva propriei preconceptii, ai facut alaturi de ceilalati.

„Esti echipa” cand ai un moment wow, de invatare, o experienta memorabila, un succes individual facilitat.

Afla despre un moment wow, de invatare, o experienta memorabila:

Alt adevar este ca motivatia vine din interior.

Insumand, managerii nu pot construi in afara vointei oamenilor insa pot facilita echipei sa simta gustul succesului impreuna, apoi sa-si doreasca repetarea.

Asa cum „prima grija a unui manager-leader este sa rezolve nevoi de siguranta la nivel individual”- John Kotter, tot asa prima sa grija la nivel de echipa este ca aceasta sa obtina rapid un succes, peste asteptari preconcepute ale unora.

Cum?

Provocand, favorizand un rezultat la care au contribuit cu totii; se cheama interdependenta. Apoi realizand treptat cadrul, mediul dar si sisteme care sa stimuleze, recunoscand si recompensand realizari si rezultate.

Vom analiza cinci strategii care conduc la echipe de succes, echipe aflate la nivel de performanta (modelul Taylor), scopul ultimativ fiind retentia de performeri:

1. Provocati un succes si recunoasteti-l.

Echipele au succes pentru ca munca, rezultatele lor sunt recunoscute; oamenii simt ca efortul lor este cunoscut si recunoscut, atat la nivel individual cat si la cel al echipei si pentru asta „strang randurile” si mai tare. Le place cand sunt evidentiati, le place cand echipa lor este in top.

Recunoasterea muncii este al doilea factor motivator (Herzberg) dupa obtinerea de rezultate.

Despre celelalte patru strategii voi vorbi in partea a doua a articolului. Pana atunci astept comentarii din partea voastra, cum aplicati recunoasterea rezultatelor per echipa.

Ce ati aplicat si a functionat?

Ce ati aplicat si nu a functionat?

Va multumesc!

Dacă ti-a placut acest articol, da-ne un like:

Pilula de Management este transmisa si pe email abonatilor la: